Tammikuu tärähti käyntiin!

Aloitan. Nyt. 23.1.2017 klo 16.

MINÄMINÄMINÄ -teema

Olen monitoimijuntunen, ainakin seitsenottelija, äiti ja taiteilija Minni Hirvonen. Tervehdys joka säädylle ja toivolle! Itsestäni en niinkään tässä jaksa aloittaa vuodatusta, sillä sen te saatte kurkkimalla hieman (mutta vain hieman) vanhentuneita kotisivujani: minnihirvonen.net. Sieltä ei ehkä tule kovin helposti ilmi, että olen liirunnut ja asunut useilla paikkakunnilla Suomessa ja vähän ennättänyt käväistä ulkomailla. Paluumuutin rakkaaseen kotikaupunkiini Joensuuhun 2012 ja sillä tiellä olen. Ihanasti kotona. Ja mitä kaikkea täällä onkaan ennättänyt tapahtua. Voin vain todeta. Paljon! Niistäkään tapahtumista en jaksa nyt alkaa selvittelemään tähän blogiin. Vielä toinen asia, mitä omat kotisivuni eivät kerro on, että olemme perustaneet Joensuuhun taiteen ja hyvinvoinnin osuuskunnan, taidekollektiivi Hurman. Kaikkeen tähän ”paljoon!” pitäisi avata ainakin 5 muuta blogitaustaa, mutten ennätä.  Huomaan olevani tekijä, siis Tekijä. Lapio käteen ja hommiin!

Seuraavassa avaan snadisti ovea tämän vuoden hankkeelle TUMATA ja siihen symbioosissa olevaan Able Art Group II projektiin Vallan kahva. Mutta ennen sitä kerron pähkinänkuoressa, mistä kaikki on alkanut.

Able Art Group on perustettu 2014 Joensuussa ja se on integroidun tanssin ja taiteen ryhmätoimintaa. Ansemle oli 10 eri tavalla vammautuneelle tai vammaiselle sekä tanssin ja sirkuksen ammattilaiselle tehty tanssiteatteriteos nimeltä Gridlock & Flood. Teoksen teemana oli luonnonsuojelu, ihmisen ja luonnon paralleelinen sairaskertomus. Se oli ensi-illassa 24.4.2015 ja näytöksiä oli 4. Näyttämöllä esiintyi 10 uniikkia , kehollista persoonaa. Taustatyötä teki ääni- ja valosuunnittelija Tatu Vuori, scenografian loi kuvataiteilija Johanna Turunen ja  14-vuotias musiikinopiskelija Juho Ärmänen loi äänimaailman. Poikani Eelis vastasi videoinnista ja muusta tietokoneistetusta projisoinnista. Minä ohjasin ja koreografioin. Siitä tuli huikea näyttämöteos, jota olisi mahtava saada esittää enemmän. Luonnonsujelun teema ei ole koskaan vanhentunut.

Samana vuonna esitimme tämän ansamble-ryhmän kanssa Jérôme Bel’n luomaa konseptuaalista esitystä ”Miksi tanssin, mikä minua liikutta?” Esiinnyimme ACCAC-konferenssissa  Tampere-talossa, nykytanssin Yksin sateessa? -festivaaleilla, seurakuntien juhlapäivillä kirkossa, seminaareissa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, Itä-Suomen yliopiston GenderMobility -päivien illalliskutsuilla ja Joensuun Kansalaistalon 20-vuotisjuhlissa ja ties missä. Menestys on ollut taattua. Ja otamme tällä ryhmällä esiintymisiä yhä edelleen vastaan. Ainoastaan suuri näyttämöteoksemme Gridlock & Flood on jäänyt taloudellis-byrokraattis-bumbelo-bambelo -tyyppisiin esteisiin nojaten tyystin varjoon. Ja se on suuri harmi ja menetys yhteiskunnallemme. Haluaisimme esittää sen Suomen eduskunnalle & hallitukselle.

TUMATA-hanke, Vallan kahva -projekti

Olemme päässeet hyvään vauhtiin TuMaTa-hankkeessamme. Tutkivan ja mahdollistavan taiteen kolmikkoon kuuluvat taiteen sosiologi Anna Logrén, FT, Itä-Suomen yliopisto, lingvisti Heli Paulasto, FT, Itä-Suomen yliopisto, ja minä, tanssitaiteilija Minni Hirvonen, freelance.

Minun vastuullani on integroidun tanssin ja taiteen ryhmä Able Art Group II ohjaaminen, tiedottaminen ja luova artistin työ. Tässä ryhmässä on tällä hetkellä 9 uljasta ja uniikkia henkilöä, jotka ovat kotoisin Suomesta, Serbiasta, Ranskasta ja Espanjasta. Kaikilla hyvin erinlaiset taustat. Joukossa on mukana tutkijoita, taiteilijoita, kulttuurin monitoimikuluttajia, jaloin tai pyörillä kulkevia. Kaikille meille yhteisenä yhdistävänä tekijänä asuminen Joensuussa, syystä tai toisesta. Ryhmään otetaan mukaan syntyperältään ulkomaalaisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita taiteista ja siihen kuuluvasta teknisestä osaamisesta, kuten esimerkiksi  ääni-, video- ja valosuunnittelusta, lavastuksesta ja puvustuksesta.

Able Art Group II – OPEN CALL

Kutsu on avoin toukokuun loppuun asti kaikille ulkomaalaisille henkilöille. Harjoitukset ovat aina lauantaisin, ellei toisin ole sovittu klo 13-15 työtilassani Hurmassa, Pamilonkatu 7  (Hiiskoskentieltä sisään). Pääsymaksuton!

Able Art Group II vaalii yhteisötaiteen menetelmiä. Laajana teemana tulevalle produktiolle on VALTA. Projektimme kulkee nimellä Vallan kahva. Se saa ensi-iltansa marraskuussa 2017 Joensuussa järjestettävässä Yksin sateessa? nykytanssin, performanssin ja improvisaation festivaaleilla.

Olemme kokoontuneet ryhmän kanssa marraskuusta 2016 lähtien muutamia kertoja. Kokoontumiset ovat olleet pohdiskelevan inspiroivia, maalailevia ja sitkeän pitkäjänteisiä, joissa niin projektin teema kuin ulkomaalaisten henkilöiden haaliminen ovat nostattaneet ei vain kysymyksiä, vaan sarvia päähän ja hihoja ylös. Pienikokoisessa kaupungissamme on melko paljon maahanmuuttaneita yksilöitä ja perheitä, mutta taiteen harrastajia heistä on löytynyt hyvinkin vähän tähän mennessä. Tähän haalimiseen on otettu mukaan niin JoMoni (Joensuun monikulttuurisuuskeskus) kuin pääkirjastokin. Ja huomattu on, että jalkautuminen on keinoista parhain ja edelleen ainutlaatuisin markkinointikeino. Somettelut ja sähköinen postittelu ei auta pelkästään. Ja tämä on idealistille iloinen huomio! Silmästä silmään, nokasta nokkaan.

TUMATA – kolmikkomme on nähty ja kuultu mm. Kuopion Muuntamo-symposiumissa 11.-14.1.2017 sekä Itä-Suomen yliopiston Liikkuvuus ja sukupuoli, Gendered Mobilities -konferenssin työpajoissa esittelemässä tulevaa hankettamme 25.-26.11.2016.

Aikomuksenamme on luoda verkostoja tieteiden ja taiteiden ympärille ja nostaa itäsuomalaista esittävää taidetta kansalliseen ja kansainväliseen keskusteluun mukaan. Sitä keskustelua on aivan liian vähän. Sitä minä ihmettelen. Eipäs juupas -dialogia taas aivan liian paljon.

Tähän loppuun kiteytys minäminää:

Olen se ihminen, joka syttyy positiivisesta ilmapiiristä ja positiivisuuden kautta ohjailtavasta yhteiskunnastamme, meistä kaikista. En syty millään tasolla nk. vihakirjoituksista tai -puheista. En syty haasteista, vaan ongelmista. En syty teeskentelystä, vaan aitoudesta. Debatit innostavat. Vuorovaikutukset ihmisiin ovat intohimoni. Tästä alkaa tämä matka. Tervetuloa mukaan!

Iloa ja Valoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s