Osallisena

Tervehdys!

Vuodenkiertoon liittyvät taitekohdat ovat oivallisia pysähtymisen paikkoja. Opetustyössä (luku)vuosi asettuu pian kesätauoksi ja keventyy ehkä jopa lyhyeksi lomaksi. Myös Able Art Group II jää tauolle kesän ajaksi jatkaakseen vireänä syksyllä kokoontumisia ja harjoituksia.

Olen ollut mukana viime keväästä asti ryhmässä yhtenä osallistujana, mutta myös tutkijana. Vaikka jo ennalta aavistelinkin, on Able Art Group II osoittautunut hedelmälliseksi tapaukseksi kaltaiselleni taiteensosiologiaan erikoistuneelle kulttuurintutkijalle.

Yhtenä osallistujista olen ikään kuin tunnustellut ryhmää sisältä päin. Olen sikäli täysin uudella ja itselleni vieraalla alueella, sillä en ole aiemmin osallistunut ryhmämuotoiseen toimintaan vapaa-ajallani tai muissa tutkimushankkeissa. Juuri sen vuoksi päätin astua itselleni tutummasta sivusta tarkkailijan roolista ja osallistua ryhmän toimintaan, keskusteluihin, harjoituksiin ja kohtaamisiin. Uskon, että osallistumisen kautta saatu (kehollinenkin) tieto tukee myös tutkimustyötäni.

Tutkijana olen kiinnostunut taiteilijan positioista ja taiteeseen liittyvästä neuvottelusta Able Art Group II:n monikulttuurisissa käytänteissä. Keskityn erityisesti Minnin toimintaan ryhmässä, jonka jäsenten keskinäistä vuorovaikutusta tarkastelen multimodaalisena kommunikaationa. Sen lisäksi, että tarkastelen ryhmän toimintaa taiteellisena prosessina, tarkastelen sitä myös tasavertaisen kohtaamisen ideaalin kautta tavoitteena saada näkyviin mm. erilaisia (piileviä) hierarkkisia suhteita ja kohtaamisen esteitä.

Vaikka tutkimuksellinen mielenkiintoni on ryhmässä ja sen sisäisissä käytänteissä, on tuloksilla myös laajempi yhteiskunnallinen merkityksensä. Hankkeemme tutkimukset tuottavat uutta tietoa ruohonjuuritasolta taidekentän toimijoiden mukautumisesta nykyiseen taidepolitiikkaan, jossa on erityisesti viime vuosina painotettu taiteen sosiaalista funktiota mm. hyvinvoinnin ja kotouttamisen edistämisenä. Hankkeemme nostaa esiin suurten kasvukeskusten ulkopuolella operoivia taiteen toimijoita paikallisine erityispiirteineen ja haasteineen. Itse pidän tärkeänä myös sitä, että hankkeemme on luomassa uusia vuorovaikutuskanavia tieteen ja taiteen välillä Itä-Suomen alueella. Mielenkiinnolla odotankin marraskuuta, kun Able Art Group II esittäytyy Yksin sateessa? -festivaalissa ja esittelemme yhdessä Helin kanssa tutkimustuloksiamme.

 

Terveisin Anna L.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s