Kehollisia ajatuksia ja inspiroivia kohtaamisia – avustajina Encounters in Art III -seminaarissa

Seminaarin jälkeisiä tunnelmia täällä blogin äärellä tällä kertaa käsittelemässä me seminaariavustajan rooliin hypänneet Karoliina ja Riikka. Katselemme inspiroituneina ja ajatuksellisesti rikkaampina tapahtumia jälkeenpäin.

Tämänvuotinen Encounters in Art III -seminaari alkoi yhteisellä saunaseminaarilla torstaina 28.11. aiheena kehollisten muistojen käsittely. Saunan hellä lämpö vastaanotti tulijat ja halutessaan jokainen sai antautua avannon viileään syleilyyn. Tällainen kehollinen kokemus avasi hyvin seminaarin teemaan, joka oli kehollisuus monikielisissä ja kulttuurisissa konteksteissa.

Perjantaina 29.11. seminaari jatkui Joensuun kaupunginteatterin päänäyttämöllä. Selviytyjät-forumteatteriesitys aloitti seminaaripäivän. Teatteriesityksen Asia-niminen nuori kamppaili kaksikulttuurisena suomalaisena perheensä ja kouluympäristönsä arvojen ja odotusten välillä. Seminaarin teema, kehollisuus monikielisissä ja kulttuurisissa konteksteissa, välittyi näytelmästä. Myös näyttelijöiden yhteen hitsautunut dynamiikka näkyi katsomoon asti.

Professori Sari Pöyhösen kutsuluento käsitteli niin sanottua ilmaisuyhteisöä ja sen ilmenenistä ArtsEqual- hankkeen teatteriprojektissa Toinen koti, jota esitettiin vuonna 2017. Pöyhönen esitteli, kuinka pakolaistaustaiset näyttelijät pääsivät ilmaisuyhteisön avulla ääneen ja kanavoivat esitykseen muun muassa maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätöksiä sekä pakomatkalla mereen tippuneen viulun valitusta. Jälkimmäisestä Pöyhönen soitti pienen katkelman, joka herkisti seminaarin kuulijat. Seminaarin toinen kutsupuhuja professori Eeva Anttila vei kuulijat syvällisiin ajatelmiin ja näkökulmiin kehollisuudesta Kohtaamisia liikkeessä -luennollaan. Luennon jälkeen mieli ja keho eivät enää muodostaneet dikotomiaa, vaan niiden toisensa pois sulkevan kaiun saattoi hylätä. Anttilan pohdinnat nostivat kuulijan miettimään verkostoja ja kytköksiä sekä elävän kehon ja eletyn kehon konsepteja häkellyksiin asti.

Lauantaina 30.11. osallistujat pääsivät nauttimaan monipuolisen kattauksen tutkijoiden esitelmiä, interaktiivisia postereita ja erilaisia työpajoja. Niina Lilja aloitti päivän esitelmällään Kehollisen toiminnan ohjaaminen sosiaalisen sirkuksen jongleerausharjoituksissa. Oli huikeaa nähdä tarkan analyysin jaottelua videolta, jolla kommunikointi sanallisesti ja kehollisesti kietoutui toisiinsa, mutta irtosi osiinsa tarkastelun alle. Itsestään selvyydet purkautuivat uuden valokeilan alle. Päivän toinen luento oli Marjo Savijärven Ryhmäytyminen teatteriharjoituksissa, joka jatkoi kiinnostavasti kehollisen vuorovaikutustilanteen tarkastelua, jossa samanaikaiset tapahtumat lomittuivat ajassa ja tilassa. Seuraavaksi Katia Shklyar kertoi luennollaan runoudesta kehonkielellä. Shklyar itse on taustaltaan venäjänkielinen, joten hän on opettanut venäjänkielisen runouden tulkitsemista kehollisesti kohderyhmänään erityisesti ne, jotka eivät kieltä tunne. Työpajoina päivällä oli niin yhteisömuusikon demonstraatiota Antti Raekalliolta kuin toiminnallista karjalan kielen opetusta Timoi Munnelta. Päivän yhteinen osuus päättyi seminaariliikuttaja Minni Hirvosen johdolla tanssin pyörteisiin.

Seminaarin bonustyöpajana oli somaattinen äänimatka. Catarina Brazao ja Markus Pesonen pitivät osallistujille alkuun somaattisia tietoisuusharjoituksia, joiden jälkeen työpaja huipentui keskushermostoa stimuloivaan äänikylpyyn. Seminaarivieraat asettuivat mukavasti patjoilleen peittojen alle, jokainen sai vielä silmilleen maskin, joka esti valoa häikäisemästä. 30 minuutin mittainen äänimatka vei osallistujat muun muassa kesämuistojen pariin, koostuivathan äänet muun muassa laineen liplatuksesta, tuulen huminasta, ukkosestakin. Moni osallistuja kertoi samasta kokemuksesta: siitä, että oli kuin unessa, vaikka oli koko ajan hereillä.

Avustajina meidät otettiin lämpimästi vastaan ja tuntui, että olimme yhtä merkittävä osa tiimiä kuin muutkin järjestäjät. Tunnelma tapahtumassa oli lempeän innostuva ja kaikki olivat kiinnostuneina mukana. Jokaiselle eri-ikäiselle ja kirjavista taustoista tuleville löytyi jotakin inspiroivaa. Riikalle tanssitaiteilijana ja tanssinopettajana oli erityisen kiinnostava saada näkökulmia kehollisuuden monikerroksisuudesta ja verkostoisuudesta sekä kuulla mikrotason tarkastelua vuorovaikutustilanteesta kehollisena, ajallisesti ja tilallisesti muokkautuvana toiminnan verkkona. Lisäksi Eeva Anttilan artikkeleiden fanina hänen luentonsa kuuleminen oli varsin odotettu. Karoliinalle tanssi oli taiteenlajina seminaarin alussa vieras osa-alue, mutta lopulta kynnys keholliseen liikkeeseen pieneni huomattavasti. Seminaari tuotti siis onnistumisen kokemuksen.

Kiitämme ja kumarramme; olemme iloisia, että saimme olla mukana mahtavassa tapahtumassa!

Teksti: Karoliina Kapanen ja Riikka Tolonen
Kuvat: Karoliina Kapanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s