Vuonna 2020

Tutkiva ja mahdollistava taide -hanke päätti jo hyvissä ajoin, että vuonna 2020 ei pidetä Encounters in Art IV -seminaaria. Päätös oli näin jälkeenpäin ajatellen varsin hyvä. Seminaarin sijaan päätimme alkuvuodesta, että käynnistämme joensuulaisille tieteen ja taiteen tekijöille sarjan Tuumaus-tapaamisia, kohtauspaikkoja keskustelua ja verkostoitumista varten, iduksi tai sytykkeeksi uusille avauksille, yhteistyölle ja tuleville tiede-taide -hankkeille. Tämäkään idea ei sitten ihan toteutunut aiotulla tavalla. Koronatilanteen vuoksi hanke ei ole voinut järjestää minkäänlaisia lähikontaktia edellyttäviä tapahtumia, ja Zoomissa kohtaaminen ja ideointi ei meistä tuntunut kovin houkuttelevalta ajatukselta. Hankkeen taiteilijajäsenet Minni Hirvonen ja Merja Pennanen ovat kuitenkin kutsuneet koolle kaksi Tuumausta syksyn 2020 aikana, kohtauspaikkana ja uutena yhteistyökumppanina Kulttuuritehdas Siihtala ja Teatteri-Traktori. Vaikuttaa erinomaisen lupaavalta! Kunhan vaan päästäisiin tästä koronasta.

Pandemia tai ei, 2020 on ollut hankkeemme julkaisutoiminnalle hyvä vuosi. Huhtikuussa julkaistiin Heli Paulaston ja professori Sari Pöyhösen yhdessä toimittama teemajulkaisu Kieli ja taide – soveltavan kielentutkimuksen ja taiteen risteämiä. Language and the arts – creative inquiry in applied linguistics. AFinLA-e. Soveltavan kielitieteen tutkimuksia nro 12. Julkaisu pohjautuu osittain Suomen soveltavan kielitieteen yhdistys AFinLA syyssymposiumissa 2018 järjestetylle työpajalle Taiteen ja kielentutkimuksen rajalla. Se kokoaa yhteen suomalaista soveltavaa kielentutkimusta, jossa kieli ja taide yhdistyvät monilla eri tavoilla. Johdannon ja 11 artikkelin kokoelmassa taiteella on monenlaisia rooleja: konteksti, viestintäkeino, prosessi, kumppani, tai tutkimushankkeen lopputulos. Tutkimusmenetelmät, taiteenlajit ja näkökulmat kieleen ja vuorovaikutukseen ovat nekin hyvin vaihtelevia, mikä kuvaa hyvin tätä kasvavaa ja kehittyvää tutkimusalaa.

Julkaisuun sisältyy myös Helin ja Anna Logrénin kirjoittama ja Able Art Groupia käsittelevä artikkeli ’Negotiating membership and participation across languages in performative community arts [Jäsenyyden ja osallisuuden kieltenvälinen neuvottelu esittävässä yhteisötaiteessa]’. Tutkimuskohteena on eräs yhteisötaiteen ja keskustelunanalyysin keskeisimpiä teemoja: osallisuuden toteutuminen. Monikielisenä ja kielellisesti epäsymmerisenä ryhmänä AAGII:n jäsenet hyödyntävät monikielistä vuorovaikutusta (tulkkausta, kääntämistä, avointa sananhakua ja avun tarjoamista), jotta kaikki osallistujat pysyvät mukana. Neuvottelun kohteena ovat kielen lisäksi erään harjoituksen taiteellinen toteutus sekä osallistujien henkilökohtaiset näkemykset ja kontribuutiot osana kokonaisuutta. Artikkeli tuo uutta näkökulmaa lingua franca -englannin (ELF) ja monikielisyyden suhteen tarkasteluun. Se myös valottaa yhteisötaiteen tavoitteiden yhteisöllisyys, luovuus, empatia, itseilmaisu toteutumista ryhmän vuorovaikutuksessa.

Toinen AAGII-teemainen artikkeli julkaistiin marraskuussa, Leena Kolehmaisen, Helka Riionheimon ja Milla Uusituvan toimittamassa kirjassa Ääniä idästä: Näkökulmia Itä-Suomen monikielisyyteen (SKS). Julkaisu avaa itäsuomalaista kielellistä todellisuutta sekä historian että nykypäivän näkökulmista, niin puhutussa kuin kirjoitetussa kielessä. Able Art Group II edustaa modernia, maahanmuuttoon ja siirtolaisuuteen perustuvaa kielten kohtaamista, ja Heli Paulaston tarkastelun kohteena on tässä tapauksessa sanastollinen luovuus ja kieltenvälinen vaikutus ryhmän lingua franca -englannissa. AAGII:ssa puhuttiin englantia hyvin erilaisilla taitotasoilla, minkä vuoksi myös sanastollisten resurssien ja sananmuodostuskeinojen hyödyntäminen oli tavanomaisia ELF-yhteisöjä monimuotoisempaa ja yhteisöllisempää. Esimerkiksi käännöslainoja käytettiin usein, ja avoimet sananhaut olivat yleisiä. Sanaston epänormatiivisuus ja monikielisyys koettiin kuitenkin yhteisöä määrittäväksi, omaksi jutuksi, minkä vuoksi sillä oli myös yhteisöllisyyttä vahvistava merkitys.

Ääniä idästä -kirjan julkaisutilaisuus on perjantaina 4.12. klo 13-15 Zoomissa. Mukaan ehtii, jos ilmoittautuu viimeistään 2.12. Katso joka tapauksessa julkkareiden mainio ohjelma!

PS. Hyvää matkaa koirien taivaaseen, ihana vanha rouva, treenikoiramme Lenka. ❤

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s