Encounters in Art III 2019

Encounters in Art III – Taide ja kehollisuus monikielisissä ja -kulttuurisissa konteksteissa // Art and the body in multilingual and multicultural contexts

Joensuu 28.–30.11.2019
Joensuun kaupunginteatterin suuri näyttämö // Taidekeskus Ahjo

Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi kolmanteen valtakunnalliseen Encounters in Art -seminaariin (English language program here). Teemana on tänä vuonna kehollisuus monikielisissä ja kulttuurisissa konteksteissa, erityisesti yhteisötaiteessa ja kieltenopetuksessa. Taide piirtimen jälkenä paperilla, tanssin liikkeenä ja musiikin rytminä on ruumiillisen toiminnan tulosta. Se tarjoaa tekijälleen mahdollisuuden käsitellä subjektiivisia tuntemuksiaan, havaintojaan ja aistimuksiaan irrottautuneena rationaalisen ajattelun ja reflektiivisen tietämisen säännöistä. Parhaimmillaan taide avaa tekijälleen uusia tapoja olla yhteydessä omaan minuuteen, mutta myös toisiin ihmisiin ja maailmaan.

Perjantain kutsupuhujat ovat ArtsEqual-hankkeen Arts@School-tutkimusryhmän johtaja, tanssipedagogiikan professori Eeva Anttila Taideyliopistosta sekä Crossing Borders -hankkeen johtaja, soveltavan kielentutkimuksen professori Sari Pöyhönen Jyväskylän yliopistosta. Lauantaina ohjelma jatkuu tutkijoiden ja taiteilijoiden puheenvuoroilla, interaktiivisilla postereilla ja työpajoilla.

Seminaari toteutetaan kaksikielisesti suomeksi ja englanniksi. Se on avoin yleisölle ja suunnattu erityisesti yhteisötaiteilijoille, tutkijoille sekä julkisen ja kolmannen sektorin taide- ja kulttuuri- sekä opetus- ja kasvatusalan toimijoille. Ole hyvä ja ilmoittaudu seminaariin viimeistään 25.11. täyttämällä alla oleva lomake.

OHJELMA

Torstai 28.11. Jääkarhujen avantouintikeskus (Mäntyniementie 1, Joensuu)

19.30–21 Saunaseminaari (Ryhti-sauna): Seminaarin alustaa liikuttava yhteisötaiteilija ja tanssija Minni Hirvonen.

Saunaseminaariin järjestetään maksuton yhteiskuljetus Yksin sateessa -nykytanssifestivaalin Muistikuvia-esityksen jälkeen kello 19.00 Näyttämön (Pilkontie 7) pihasta. Lauteille sopii 15 ensimmäistä ilmoittautujaa.

Perjantai 29.11. Joensuun kaupunginteatteri, päänäyttämö (Rantakatu 20)

10.00–10.15 Tervetulosanat / TUMATA ja Joensuun kaupunginteatteri
10.15–11.30 Selviytyjät-forumteatteriesitys
11.30–12.30 Lounas (omakustanteinen)
12.30–13.30 Kielellinen ja kehollinen toisen asemaan asettuminen ilmaisuyhteisössä – Stepping into someone’s shoes in a hybrid community of artistic expression / Sari Pöyhönen
13.30–14.30 Kohtaamisia liikkeessä / Eeva Anttila
14.30–15.00 Keskustelu ja päivän päätös

Lauantai 30.11. Taidekeskus Ahjo (Kirkkokatu 23)

09.30–09.35 Tervetulosanat / TUMATA
09.30-10.00 Kehollisen toiminnan ohjaaminen sosiaalisen sirkuksen jongleerausharjoituksissa / Niina Lilja
10.00-10.30 Ryhmäytyminen teatteriharjoituksissa / Marjo Savijärvi
10.30-11.00 Russian poetry in body language: Embodied interpretation of the spoken word in a multicultural context [Venäläistä runoutta kehonkielellä] / Katia Shklyar
11.00–11.45 Työpaja: Demonstraatio yhteisömuusikon työstä Kuopion alueen hoivalaitoksissa / Antti Raekallio
11.45-12.15 Lounastauko. Tuo omat eväät! Kahvi ja tee seminaarin puolesta
12.15–12.45 Interaktiivinen posteriesittely
12.45–13.30 Työpaja: Uhanalaisen vähemmistökielen varhennettu toiminnallinen kielenopetus / Timoi Munne
13.30–14.00 Seminaariliikuttajien kooste seminaarista

Posterit:
Kohti liikkumisen ja rajojen ylittämisen kokemuksia / Tuulikki Kurki ja Päivi Saarelma (Kadonnut kinnas)
Kehollinen osallisuus ja monikielinen neuvottelu yhteisötaidekontekstissa / Heli Paulasto (TUMATA)

Bonustyöpaja: Somaattinen äänimatka Ahjossa klo 14.00-15.30
Acoustic Body Workshop – The body as a compass / Catarina Brazao & Markus Pesonen.
Kokemuksellinen työpaja, joka koostuu somaattisista tietoisuusharjoituksista ja kokonaisvaltaisesta äänikylvystä. Työpaja stimuloi keskushermostoa ja yhdistää kehon ja mielen.

N. klo 20.30 alkaen seminaarin vapaamuotoiset jatkot Joensuun kaupunginteatterin Teatteriklubilla (Rantakatu 20) omakustanteisesti

Seminaari on aikataulutettu sopimaan yhteen samana viikonloppuna järjestettävän Yksin sateessa -festivaalin ohjelman kanssa, jotta osallistujat voivat paneutua kehollisuuden tematiikkaan myös nykytanssin muodossa.

Seminaarin järjestävät Joensuussa pohjoiskarjalainen Tutkiva ja mahdollistava taide -hanke (TuMaTa) yhteistyössä Joensuun kaupunginteatterin Polkuja teatteriin -yhteisötaidehankkeen ja Yksin sateessa -nykytanssifestivaalin kanssa. Yhteistyökumppaneina toimivat lisäksi Itä-Suomen yliopiston Borders, Mobilities and Cultural Contacts -tutkimusalue, Taikusydän, Taidekeskus Ahjo sekä Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahasto. Seminaariin on vapaa pääsy, mutta tilarajoitteiden vuoksi pyydämme osallistujia ilmoittautumaan alla olevalla lomakkeella.

Vastaamme mielellämme kysymyksiin. Tapaamisiin seminaarissa!

Anna Logrén, Heli Paulasto & Minni Hirvonen (TuMaTa-hanke): anna.logren(at)uef.fi,
heli.paulasto(at)uef.fi, minni.hirvonen(at)gmail.com

Merja Pennanen (Joensuun kaupunginteatteri): merja.pennanen(at)joensuu.fi

SEMINAARIIN ILMOITTAUTUMINEN 25.11. mennessä:

SKR PK pieni